Header
Hej! Jag själv pluggar inte till sjuksköterska men tycker debatten är rätt spännande! Tänkte bara fråga hur ni ser på läkarnas löner? Såg att andra i kommentarsfältet kräver löner upp emot 27000 och till och med 30000 kr. Är det rimligt att ni som sjuksköterskor ska ha mer (!) än en läkare som har både pluggat längre och har mer ansvar? 

Mvh
Svar:
Hej! Jag måste börja med att ställa en fråga. Hur menar du att en läkare har mer ansvar än en sjuksköterska? Möjligtvis mer medicinsk ansvar men sjuksköterskan är ensam ansvarig för hela omvårdnaden. Dessutom är sjuksköterskan ansvarig över att hålla koll på läkaren så att inte hen har gjort fel. Som tex läkemedelsordinationer. Skulle något bli fel, som tex att en läkare ordinerat fel mängd läkemedel, då är det sjuksköterskan som administrerat läkemedlet som åker dit för det. Så jag tycker att det är fel att säga att en läkare har mer ansvar, sjuksköterskan och läkaren har olika typer av ansvar och sjuksköterskan får ta mer skit när läkaren gjort fel än vad läkaren själv får ta. 

Dessutom undrar jag vad du grundar dina påståenden på? 30000 som nyexad är saftigt men inte 27! Och ja, det finns underläkare som jobbar för den lönen men en underläkare är inte legitimerad. En leg. Läkare skulle ALDRIG ha 27. Inte ens en AT-läkare skulle ha det och då är ändå ATn en sorts utbildningstjänst. 

Den stora skillnaden är att förutsättningarna för blivande läkare är betydligt bättre än för en sjuksköterska. En sjuksköterska ska vara glad om hen får 25 som ingång och har sen mer eller mindre ingen löneutveckling. En blivande läkare kan jobba som underläkare, tjäna lika bra som en leg. Sjuksköterska. Göra sin AT och tjäna betydligt bättre än en leg. Sjuksköterska och sen slutligen arbeta som leg. Läkare och tjäna storkovan. Då ska vi inte ens tala om vad en specialist/överläkare tjänar om vi jämför med våra stackars specialitssjuksköterskor. Våra fantastiska barnmorskor kämpar för 30k i ingång och då har dom pluggat nästan lika länge som en läkare.

Så, där har du mina åsikter till varför sjuksköterskor ska ha så pass mycket i ingång. Jag antar ju att du själv läser till läkare eftersom att du undrar. Du får jätte gärna svara igen med ditt perspektiv på situationen :)

8 kommentarer

Sofie B

27 May 2015 23:29

U go girl! Läser T1 och tänker kämpa för våra rättigheter när jag är färdig!

Svar: Woho! Helt rätt inställning, tillsammans är vi starka 💪🏼💪🏼
blivandessk.blogg.se

Andrea

28 May 2015 17:41

Jag pluggar till läkare i två veckor till. Jag tycker att sjuksköterskor ska ha en rimlig ingångslön, men även läkare. Lönen jag får i sommar är ett skämt i förhållande till hur länge jag har läst och det ansvar jag bär. Nej vi är inte legitimerade när vi börjar, men vet du vad? Som olegitimerad läkare har man samma yrkesansvar som legitimerad. Detta ska många klara av som ensam jour utan någon legitimerad kollega på huset att be om hjälp. Det är mycket som kan gå fel. Sedan undrar jag vad du grundar ditt påstående om lön för AT-läkare på?

Svar: Den grundar jag på lönestatistik som finns registrerad. Det är bara att googla :) Och detta är ingen tävling om vem som ska ha mest eller vem som betyder mest. Jag har aldrig tidigare nämt vad en läkare tjänar eller så eftersom att jag tycker att det är orelevant för mig. Vi är två helt olika yrken. Det är först nu när jag fick frågan som jag valde att svara ur mitt perspektiv.
Tråkigt att du tycker att din lön är ett skämt. Det är bara du som kan påverka den dock :)
blivandessk.blogg.se

Andrea

28 May 2015 18:40

Aha okej, för jag har läst annat än det du skriver. Så hade bara varit intressant med din källa på det :-) Absolut, det är min sak att påverka och den lön jag har i sommar är ju även tillfällig. Dessutom har jag inte valt mitt yrke för lönen, hade jag velat bli rik hade jag väl fått bli generaldirektör för försäkringskassan, hehe. Tycker att vi läkare kunde inspireras lite av sjuksköterskor och er kamp för skälig lön, men vi verkar tyvärr inte vara lika duktiga på att stå upp för oss själva. Nej det ska verkligen inte vara en tävling, och som jag skrev ska både läkare och sjuksköterskor ha vettiga löner. Tyvärr verkar det råda lite vi-mot-dem-tänk mellan yrkesgrupper i vården generellt, istället för "vi tillsammans", (i alla fall från mitt perspektiv,) vilket är synd. Men vi unga fräscha får väl kämpa emot den trenden :-) Lycka till med sista året!

Svar: Sök på AT-läkare lönestatistik så ser du :)
Det som stör mig är att ni åtminstone har en löneutveckling. Det har inte sjuksköterskor. Sjuksköterskorna i stockholm fick iår 300kr i löneökning vilket är skamligt!
Jag håller med dig, tänket borde vara vi tillsammans och jag ser det mer och mer mellan uskor, sskor, fysio, dietister men inte så mycket bland läkarna. Men som du säger, vi unga får väl jobba tillsammans och inte emot varandra :)
blivandessk.blogg.se

P

28 May 2015 21:16

Här jämförs det äpplen och päron. Det är inte relevant att jämföra en lön för en underläkare, AT-läkare eller ST-läkare (som är under utbildning) med en färdigutbildad ny-exad sjuksköterska. Medellönen för en specialistläkare är runt 56 000 kronor, så först där börjar vi kunna jämföra lönerna.
Sjuksköterskans löneutveckling är inte något att hänga i julgranen heller varvid en relativt hög hög ingångslön är ett måste.


Svar: Jag håller med. Jag har aldrig valt att jämföra heller förens nu när jag fick denna fråga. Hela vägen från underläkare till specialist är så mycket bättre än vad vägen från nyexad till att specialisera sig är. Där är stora löneskillnader mellan läkarnas olika "steg" men inte lika stora för sjuksköterskor eller specialistssk.
blivandessk.blogg.se

Frida

29 May 2015 11:52

Hej!
Är sugen på att plugga till ssk på högskolan i Halmstad och kom över din blogg! Är lite nyfiken på åldersspridning på utbildningen, kommer jag vara överlägset äldst med mina 31 år? Antar att det blir ett 'ja' på den frågan.. Nåja, bättre sent än aldrig! Vad tycker du om utbildningen i övrigt?

Svar: Hej! Vad roligt att du också ska läsa och i just Halmstad! :) Spridningen på åldrar är stor. Det är allt från 19 åringar som bor kvar hemma hos mamma och pappa till 4-barns morsor i 40-års ålder. Du kommer att lägga dig så där lagom i mitten och inte alls vara överlägset äldst. Vi har många i 30 spannet hos och och även några i 40. Såklart är majoriteten i 20års åldern men faktum är attalla umgås med alla och åldern betyder minst!
Jag tycker utbildningen i övrigt i Halmstad är kanon och jag rekommenderar skolan på alla plan. Jag tycker du gör ett klokt val att studera vidare du har ju mer än halva arbetslivet framför dig.
Lycka till och hör av dig om du kommer in! :D
blivandessk.blogg.se

Sara

05 Jun 2015 21:57

Hej!
Ville bara flika in en kommentar till Frida:-) jag är just klar med mitt första år på ssk- utbildningen och är 32 år. Vi är ett gäng i min klass oxå som är över 30 och jag tycker en av de roliga grejerna med klassen är att vi är spridda mellan 19-50 år. Jag var oxå orolig innan jag började att jag skulle vara den enda över 30 men så blev det alltså inte:-)

Frida

14 Jun 2015 09:49

Tack för svar! Yeay vad roligt, peppande!

Ellen

29 Jun 2015 20:34

Har också sökt ssk i Halmstad till ht 2015. Är tvåbarnsmamma på 29 år :) en fråga: finns det någon tid över att jobba vid sidan av studierna? Har nämligen förmånen att behålla mitt gamla jobb men vet inte vad som kan vara rimligt att klara av (arbetstimmar/vecka)
Kram kram

Svar: Hej! Vad roligt! :) Ja det finns det absolut tid för. Det du måste tänka på är att du pluggar ca 40timmar per vecka och även om det finns många lediga dagar vissa veckor så är den tiden till för att plugga. Hur du väljer att lägga upp de dagarna är dock upp till dig. Hur mycket du behöver plugga är också upp till dig och även hur kursen ser ut. Vissa flumkurser kan man jobba rätt mycket på medans visa anatomikurser har man nästan ingen tid över på. Så att sätta ett timantal på hur mycket extra man kan jobba rent allmänt är jätte svårt! Du lär dig känna av hur mycket tid du behöver på att plugga och inte :)
Lycka till! Kram!!
blivandessk.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej