Header
Idag var, som tidigare nämt, en lärare ute och berättade för oss om upplägget på VFU i termin 6. Vi fick inte veta nått nytt egentligen men vi fick lov att skriva ner våra önskningar. Det vi fick lov att önska (rangordna 3 alternativ) var på spåren som är 8 pass och på VFU 4 som är 5 veckor.

Det jag valde på spåren(8 pass) var:
1. Ambulans
2. Förlossning
3. Akutmottagning

Jag tänker såhär. 8 pass är inga pass som man på nått sätt ska visa vad man kan eller egentligen lära sig en massa som är bra för nån examination eller så. Man ska bara ut och SE! Man får liksom möjlighet att komma ut på nått spännande område som inte är särskilt brett och som ofta kräver en specialistutbildning. Därför kände jag att jag kunde gå lite bananas och välja just det som faller mig in. Ambulans väljer jag som första (dock högst otroligt att få den) bara för att jag har fått en bild av att det typ är det mest spännande man kan göra och det är något jag verkligen skulle vilja se på nära håll. Kanske jag fastnar för det eller inte. Jag är tveksam på om det är där jag vill jobba men jag är verkligen nyfiken på att följa med ut och då är 8 pass perfekt. Detsamma är det med förlossningen. Jag kommer aldrig få vara med på förlossningen om jag inte 1. får denna placering eller 2.  läser till bm. Och då är alternativ 1 troligast och därför blir förlossningen mitt andraval. Akuten som tredjeval är egentligen mest för att inga av de andra placeringarna lockar. Så med handen på hjärtat vill jag få ambulans eller förlossning.

Till VFU 4 där bedside ska göras har jag valt:
1. Kommunen
2. Opererande avdelning
3. Uppvaksavdelning

Här har jag tänkt på framtiden. Jag är just nu inne på att starta min karriär som sjuksköterska i kommunen och därför hade 5 veckor där varit kanon. Dels för att jag får testa på och känna efter hur det känns men också för att det ger erfarenhet och kanske även jobbmöjlighet. Jag tror och hoppas på att få denna placering, annars blir jag riktigt besviken :( Skulle jag däremot inte få denna så är jag sugen på att vara på en kirurgisk avdelning. Det lockar faktiskt mer än medicin. Därav mitt andraval. Och tredjevalet är samma som för spåren, inget annat lockade och uppvak är ju så likt opererande avd man kan komma så det är nog det som hade tilltalat mig mest om jag inte får nån av de andra två. 

Ja, lite pirrigt är det ju. Man vill ju liksom få det man önskat, speciellt på VFU 4. Kommentera gärna detta! Vad tycker ni om mina val och mina motiveringar till mina val. Tycker ni jag tänker rätt eller borde jag tänka om? Hur hade ni gjort om ni fått välja? 
Hade varit tacksam för lite råd och tips. Kram!

5 kommentarer

P

11 Sep 2015 12:44

Det ser ju intressant ut, man ska passa på att testa sånt som man kanske aldrig får komma i närheten av senare. Vad menas mer specifikt med "opererande verksamhet"?

Svar: En opererande avdelning är en vårdavdelning som tar emot patienter med kirurgiska sjukdomar och som ofta ska eller har opererats. Tex buksmärtor, hamnar på en kirurgisk avdelning eftersom att det i regel krävs en op för att åtgärda (appendicit, cholesystit, gallsten, ileus osv). Kan också vara cancerpatienter som ska opereras eller typ kärl som ska utvidgas, stomier som ska anläggas osv osv. Det beror helt på vilken inriktning avdelningen har. Det är en opererande avd. Icke opererande är i regel en medicin avdelning. :)
blivandessk.blogg.se

Caroline

11 Sep 2015 14:44

Låter skoj att få se så mycket som möjligt! Kloka resonemang.

Vad betyder bedside? Är det någon sorts examination eller ett utbildningssteg? Vad menar du med kommunen som nummer ett där?

Tack för en trevlig blogg, ska söka in på programmet i vår och det är roligt att få inblick i vad som väntas :)


Svar: Hej! Tack så mycket för din feedback! Och vad roligt att du också ska söka :) Hoppas min blogg kan ge dig en bra inblick.

Jo bedside är en slags klinisk slutexamination. Nästan alla sjuksköterskeprogram i landet har det och det innebär att man går 4 timmar med en "övervakare" som liksom håller koll på vad man gör och granskar hur man arbetar. Med andra ord så ska varje litet moment göras enligt boken annars riskerar man att underkännas.

Kommunen är ett område sjuksköterskan kan arbeta inom. Tex. Äldreboende eller hemsjukvård. Och detta har jag valt som nummer 1 på min sista VFU placering :)

Hoppas du blev lite klokare av mina förklaringar, annars får du gärna kommentera igen så svarar jag mer! Lycka till med ansökan, Kram :D
blivandessk.blogg.se

P

11 Sep 2015 17:27

Okej, jag hade gärna velat vara på operation men man får ju iaf 2 dagar där. :) Jag skulle nog välja akutmottagning som första under första perioden och uppvaket under den andra perioden.

Svar: Låter bra :)
blivandessk.blogg.se

Johanna

14 Sep 2015 22:22

Hej hej :-)

Jag undrar bara lite hur det kommer sig att du vill arbeta inom kommunen? Är det inte mycket arbete ensamt och är det inte svårt o va ny och fatta alla beslut då?*nyfiken* kram

Svar: Hej Hej! Jag svarar i ett separat inlägg lite senare. Tack för din kommentar :D Kram!
blivandessk.blogg.se

Frida

20 Sep 2015 16:11

Jag undrar vad det fanns för fler alternativ, både till spåren och vfu 4 beedside valen? :-)

Svar: Här är en länk till inlägget där jag skriver om vilka valmöjligheter vi har :-)

http://blivandessk.blogg.se/2015/september/vfu-upplagg.html
blivandessk.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej