Header

Hej mina fina läsare! Jag ville mest droppa ett inlägg och påminna om att jag svarar på alla kommentarer inne på kommentarsfältet. Har jag inte svarat där men ändå accepterat kommentaren så är det för att jag kommer att svara på den i ett inlägg senare. Så vill ni se svaren på era kommentarer så gå in i kommentarsfältet under samma inlägg och kika efter. 

Hoppas ni får en fortsatt fin lördag. Jag har själv precis gått av ett pass på boendet där jag jobbar. Det är på samma ställe som jag kommer att jobba på i sommar under veckorna 24-32. 
Jag älskar verkligen arbetet där och jag känner verkligen att jag kan använda mina kunskaper där för att förbättra vården våra vårdtagare får. Mycket av det jag lärt mig på min praktik är defenetivt överförbart på min arbetsplats och vad vore inte underbart om att få förbättra någon medmänniskas liv.

Ha det bra, vi hörs! ❤️
Hej! Lördag idag och jag är ledig. Super skönt. Man får liksom ta igen de timmarna sömn man förlorar under tiden man praktiserar, haha.

Nu har jag bara två pass kvar på praktiken. Känns tråkigt faktiskt.. Kommer att bli sorgligt på något vis. Efter 5 veckor med fantastiska människor så har man nästan börjat känna sig som hemma. Man har kommit in i rutinerna, man har börjat ta för sig och känner sig inte lika lost längre och då ska man sluta liksom. Jäkla tur att man inte ska tillbaka till skolan iallafall för det hade verkligen känts som ett antiklimax! 

Jag tänkte att jag skulle sammanfatta det jag har gjort på praktiken. Eller iallafall det jag kommer ihåg. Tänkte att det kunde vara roligt för er att läsa, alltså vad en första praktik kan innebära.
Jag har:
- Delat och gett mediciner
- Gett subcutana injektioner
- Tagit blodsocker
- Tagit venprover
- Satt och dragit pvk:er
- Blandat dropp 
- Tagit kontroller (bltr, puls, AF osv)
- Bedömt och tolkat kontroller
- Tagit EKG
- Fått tolka EKG:n
- Kopplat telemetrier
- Gjort sårvård och omläggningar
- Rondat och överrapportera patienter
- Planerat hemgång för patienter 
- Skrivit in och ut patienter
- Haft informerande samtal och ankomstsamtal
- Skrivit anamnes
- Skrivit epikris
- Skrivit statusar
- Bedömt omvårdnadsbehov
- Använt olika bedömningsformulär och hjälpmedel (VAS, senior alert m.fl)
- Utfört omvårdnadshandlingar (ADL)
- Tröstat patienter
- Städat sängar
- Delat ut mat
Och en massa massa mer! Sist men inte minst har jag fått hålla händer som annars inte blivit hållna och träffat människor som jag annars inte skulle träffat! 

Sammanfattningsvis kommer jag att sakna min praktik oerhört mycket, den har varit fylld av kunskap, glädje och viktiga stunder. Jag har blivit ett snäpp klokare.Tack till er som svarade på min fråga! Blir jätte glad när ni kommenterar och visar att ni är intresserade. Skulle kännas så meningslöst att skriva annars liksom.
 
Jag ska försöka skriva om allt som ni bett om men jag tänkte faktiskt börja med att sammanfatta året. Det är så nära nu och det är så sjukt overkligt att det har gått ETT HELT år! Tekniskt sett är jag en tredjedels syrra liksom. Jag kan börja med att säga att jag tycker att det har gått väldigt fort. Det känns som om att jag precis har börjat. Ändå känns det redan så himla rätt. Vissa kurser har varit jobbiga, läskiga, ångestfyllda, roliga och vissa tråkiga. Vi har läst väldigt brett allt ifrån kroppens alla funktioner till hur man vårdar och tar hand om människor. Inte nog med det har vi varit inne och nosat i forskningsprocessen och i mängder av vetenskapliga artiklar. Vi har alltså haft mer och mindre roliga kurser, vissa kurser har till och med varit värdelösa och man har mer eller mindre bara gjort jobbet för att få det överstökat. 

I allmänhet tycker jag att första året har svarat på mina förväntningar. Dock har jag varit inställd på att allt skulle ha varit mycket svårare än vad det har varit. Jag förberedde mig under förra sommaren på att jag skulle misslyckas om och om och om igen på alla tentorna. Att jag aldrig riktigt skulle lyckas och att jag skulle få plugga dag och natt för att räcka till. Så har det defenetivt inte varit. Högskolan och kraven som ställs på högskolan har varit mycket bättre än vad jag förväntat mig. Dessutom så har vi fått god tid på oss på det mesta och oftast så har man blivit panikslagen helt i onödan. Som till exempel inför seminarium. Förr trodde man ju att de var värsta super seriösa och att man typ skulle bli förhörd på allt man gått igenom under kursen. Så är det ju inte alls. Seminariumen är sköna på det viset att man kan komma ganska opåläst och sedan gå där ifrån betydligt mer förstående. De är liksom mer till för att hjälpa än stjälpa. Jag trodde även att tentorna skulle vara omöjliga vilket visat sig inte vara fallet. Tentorna har varit överförbara till våra mål och allt har kunnat uppnås. Det jag däremot jag inte riktigt kan förstå är att jag faktiskt klarat alla tentorna på första försöket, det har liksom inte riktigt gått in i min skalle. Till och med läkemedelsberäkningen är färdig. Kan inte beskriva hur skönt det är.

Sist men inte minst har vi praktiken. Det måste lätt vara höjdpunkten på året. Den har varit något man både längtat efter och fruktat för. Det är såklart ganska påfrestande för kroppen att gå ut på praktik. Man sover dåligt, är lite nervös, går och spänner sig osv. Men den har ju visat sig också gå bra och jag är sammanfattningsvis jäkligt nöjd med vad jag tar med mig från praktiken.
 
Jag hoppas inte ni tycker att det blev för långt. Jag vill dock bara avsluta med att säga att första året har varit lärorikt, nyttigt och roligt och jag längtar faktiskt efter år 2 alltså T3, men först lite välbehövligt sommarlov!