Header
Då var helgen över. Veckan som gått har bjudit på mycket psykiatri men även två reflektionsseminarier. Jag fick under veckan bli allt mer självständig på avdelningen vilket har varit skönt. Jag har fått planera och leda och gjort allmänna sjuksköterskeuppgifter. Jag trivs bra, trots dötiden. Det är lättare att fördriva den dötiden när man kommit in i det och oftast är det kul att bara ge sig ut på avdelningen och sätta sig ner och prata med patienterna. 

Helgen har varit super, har hunnit med att städa hela huset, rensa bort massor av saker, tvättat, diskat och träffat människor jag tycker om. Dessutom har jag hunnit att plugga inför NKSE. Så nu känner jag mig glad, peppad och utvilad inför nästa vecka. 

Veckan som kommer bjuder på två och en halv dags praktik. Imorgon är det dessutom slutbedömning. På torsdag är jag ledig och på fredag är det dags för examination. Uppgiften skrevs färdigt förra veckan och idag fixade jag även referenserna. Så nu gäller det bara att hoppas på att hon gillar det jag skrivit. Examinatorn är tydligen väldigt petig så jag blir inte förvånad om jag kommer behöva komplettera.

Jag har även fixat med kontrakten inför jobbet i veckan. Med tanke på de nya reglerna från socialstyrelsen har vi bestämt att jag kommer att skriva ett usk-avtal under inskolningen och sedan ett ssk-avtal efter inskolningen. Båda avtalen för samma lön och villkor. 

Nästa praktikperiod är på vårdcentral och jag ser verkligen fram emot det. Tror det kommer bli riktigt kul. Jag kommer dock sakna psykiatrin. Alla som jobbar där är sååå gulliga och jag trivs verkligen i arbetsgruppen. Jag fick höra av en sjuksköterska att hon ofta undrade hur vissa T6 studenter skulle klara sig efter examen då hon ansåg att många var väldigt osäkra. Men hon sa att hon tyckte att jag verkade vara färdig redan och att hon gärna hade jobbat med mig. Sådant värmer så otroligt mycket och är något jag verkligen tar åt mig av. 

Nu ska jag fortsätta kolla serier tillsammans med katterna i sängen. Hoppas ni haft en bra helg, vi hörs nästa vecka!
Då har snart halva denna veckan gått. Tiden bara rusar iväg, jag hinner inte med!! Nästa vecka har halva VFU3 gått. 

Så nu är psykiatrin igång och guud vad det är lugnt. Det är så lugnt. Jag är helt understimulerad men får samtidigt så mycket nya intryck. Psykiatrin är ju en helt egen värld om man jämför med somatiken. Dokumentationen är helt annorlunda, arbetet är helt annorlunda, medicinerna är annorlunda och alla rutiner är annorlunda. Så det är mycket nytt att ta in men samtidigt så är det såååå lugnt och det är mycket dötid. Jag upplever det som att sjuksköterskorna har relativt lite patientkontakt. Det är mest vid läkemedelsgivning och enstaka samtal, annars är det bara skötarna som tar hand om patienterna. Sjuksköterskorna rondar och har mycket administartiva uppgifter. 

Ja, alltså det lilla som jag varit där så känns det som om att det inte är något för mig men jag tror ändå att det kommer vara lärorikt och nyttigt. Jag får dock hoppas att det växlar upp snart för annars vet jag inte vad jag kommer ta mig till, haha!
Det är inte det lättaste kan jag lova. Vi har ju ingen aning om vad som kan komma på den, därav svårigheten. Vi har börjat så smått. Det känns som om att man inte kan vänta på att börja plugga på den. Den är i april och vi kommer ha praktik hela vägen fram. Med andra ord kommer det inte finnas någon tid som är "bättre" att plugga på, som i någon teoretisk kurs eller så, så just nu gäller det bara att bita ihop och försöka trycka in det i alla vfu-timmar och allt vfu-plugg! Det är banne mig inte det roligaste läget vi varit i men det är bara att göra det. 

Vi kommer att behöva göra en intervju på vfu;n och sen skriva en uppgift kring det och jag tänkte faktiskt försöka göra intervjun redan första veckan och sen skriva uppgiften på helgen. Mest bara för att få det överstökat. Därefter lär det bli NKSE plugg de övriga lediga timmarna. 

Hittils så har vi lagt upp plugget såhär: Vi har fått en hel drös med gamla tentor och det bästa med dessa tentor är att det ger en ett hum om vad som kan komma. Så om vi läser en fråga om tex postoperativ omvårdnad så svarar vi på frågan utifrån det vi redan kan men sen djupdyker vi i ämnet och läser i böckerna. Vi skapar en diskussion om hela det berörda ämnet och inte bara om frågan för att sen gå vidare till nästa. I preoperativ omvårdnad tex djupdyker vi inte bara i omvårdnaden utan går igenom prover som tas, vad de visar och står för. Diskuterar kring olika hälsotillstånd som är ett observandum inför operation osv osv. Så en fråga i tentan kan vi hålla på med i typ en timme och går ännu djupare in i området än vad som behövs för själva frågan. För vi vet ju inte om vi kommer att få just den frågan (troligtvis inte) men vi kommer mest troligen få någon fråga inom ämnet därför läser vi mycket i böcker och diskuterar kring det. Jag tycker att det känns bra att göra så, vi stirrar oss inte blinda på frågan utan repeterar hela ämnen istället. Det vi också kommer att göra är att läsa kring undersökningar och behandlingar på vårdhandboken, läsa igenom lagar och författningar, kika på olika bedömningsunderlag och hjälpmedel såsom senior alert, rls 85, sbar m.m. Vi kommer att repetera basala hygienrutiner och rutiner kring smittor. Vi kommer även behöva gå in på anatomin, fysiologin och patofysiologin men det lär mest troligen hända under tiden vi går igenom tentorna. Läkemedel inkluderat. Sen har vi ju även de roliga kurserna i samhälls och beteende vetenskap som kommer behöva ögnas igenom med tex krisfaser, coopingstrategier och motiverande samtal.

Det känns som om att planen känns tät och det är bara att hoppas på att vi kommer hinna igenom allt vi känner att vi behöver. Det som känns bäst för mig är att vi är ett gäng som vill plugga tillsammans och det gör vi via skype, därför finns det inga undanflykter utan vi kommer att peppa och stötta varandra!