Header
Här kommer lite argument för varför en sjuksköterska ska ha en högre första lön än vad nyexade har just nu. Dessa argument är mina egna och speglar mina tankar om yrket, ingen annans.

• Sjuksköterskor har i regel ingen som helst löneutveckling som speglar den utveckling sjuksköterskan gör. 

• Sjuksköterskan är ansvarig för all omvårdnad kring patienten, till viss del även den medicinska eftersom att det är sjuksköterskan som avgör när läkare ska tillkallas eller inte.

 • Sjuksköterskan har ofta hand om många svårt sjuka patienter.

• Sjuksköterskan har studerat i 3år på högskola eller universitet och har mest troligen ett rejält studielån efter sig.

• Sjuksköterskans arbetmiljö är ofta inte optimal, stressig och både fysisk och psykisk tung.

• Sjuksköterskan ska vara flexibel, kompetent och alltid ha ett gott och trevligt bemötande.

• Undersköterskan har som lägst en första lön på 20K som dom defenetivt förtjänar men om en sjuksköterska har 24K som första lön innebär det att 3 års högskolestudier inte är värt mer än 4K. 

• Sjuksköterskan stöttar inte bara sina patienter utan även familj och vänner.

• Sjuksköterskan förväntas hålla sig uppdaterad i ny forskning.

Sist men ABSOLUT INTE minst så är sjuksköterskan grym på det hen gör. Hen är spindeln i nätet, kompetent, snabbtänkt och sätter alltid andras behov före sina egna! Jag hoppas ni blivande sjuksköterskor aldrig glömmer detta, speciellt inte när avdelningschefen ifrågasätter ert löneanspråk och ert värde.Hej! Jag själv pluggar inte till sjuksköterska men tycker debatten är rätt spännande! Tänkte bara fråga hur ni ser på läkarnas löner? Såg att andra i kommentarsfältet kräver löner upp emot 27000 och till och med 30000 kr. Är det rimligt att ni som sjuksköterskor ska ha mer (!) än en läkare som har både pluggat längre och har mer ansvar? 

Mvh
Svar:
Hej! Jag måste börja med att ställa en fråga. Hur menar du att en läkare har mer ansvar än en sjuksköterska? Möjligtvis mer medicinsk ansvar men sjuksköterskan är ensam ansvarig för hela omvårdnaden. Dessutom är sjuksköterskan ansvarig över att hålla koll på läkaren så att inte hen har gjort fel. Som tex läkemedelsordinationer. Skulle något bli fel, som tex att en läkare ordinerat fel mängd läkemedel, då är det sjuksköterskan som administrerat läkemedlet som åker dit för det. Så jag tycker att det är fel att säga att en läkare har mer ansvar, sjuksköterskan och läkaren har olika typer av ansvar och sjuksköterskan får ta mer skit när läkaren gjort fel än vad läkaren själv får ta. 

Dessutom undrar jag vad du grundar dina påståenden på? 30000 som nyexad är saftigt men inte 27! Och ja, det finns underläkare som jobbar för den lönen men en underläkare är inte legitimerad. En leg. Läkare skulle ALDRIG ha 27. Inte ens en AT-läkare skulle ha det och då är ändå ATn en sorts utbildningstjänst. 

Den stora skillnaden är att förutsättningarna för blivande läkare är betydligt bättre än för en sjuksköterska. En sjuksköterska ska vara glad om hen får 25 som ingång och har sen mer eller mindre ingen löneutveckling. En blivande läkare kan jobba som underläkare, tjäna lika bra som en leg. Sjuksköterska. Göra sin AT och tjäna betydligt bättre än en leg. Sjuksköterska och sen slutligen arbeta som leg. Läkare och tjäna storkovan. Då ska vi inte ens tala om vad en specialist/överläkare tjänar om vi jämför med våra stackars specialitssjuksköterskor. Våra fantastiska barnmorskor kämpar för 30k i ingång och då har dom pluggat nästan lika länge som en läkare.

Så, där har du mina åsikter till varför sjuksköterskor ska ha så pass mycket i ingång. Jag antar ju att du själv läser till läkare eftersom att du undrar. Du får jätte gärna svara igen med ditt perspektiv på situationen :)
Jag har ju, som ni vet varit ledig hela veckan och kommer vara ledig resten av den också. Jag passar på att fixa lite inför sommarjobbet, inför student/examen och att jobba. Ska även hinna med en runda till Ullared också ;) 

Vi är ju klara med vår rapport. Vi har alla, ensamma hemma, läst igenom det vi skrivit och rätta fel och brister rent textmässigt. Vi känner oss redo att skicka in nu vilket vi kommer att göra imorgon. På fredag får vi den andra gruppens arbete och ska läsa igenom den/leta fel (skämt å sido) under helgen för att sedan träffas på måndag och planera opponeringen. Opponeringen är om en vecka. 

Jag börjar bli lite pirrig över mitt nya jobb också. Det är snart dags! Många frågor väcks, hur blir det? Kommer dom vara snälla? Kommer jag räcka till? Usch ja, det är lite ångest. Är så trygg i min nuvarande arbetsgrupp och det känns för bra för att vara sant att hitta en lika trevlig. Jag hoppas på det bästa dock och jag ska ge mitt bästa med! 

Ha det bra, KRAM!