Header
Idag har jag varit ledig från praktiken och istället för att ligga på soffan och kolla serier så har jag både pluggat, handlat, städat och lagat matlådor. 

Jag började direkt på morgonkvisten att dyka ner i litteraturen. Jag läste på om njursvikt i alla dess former och åtgärder som vi sjuksköterskor ansvarar för. Det blev lite repetition både från human 2 och hälsa och ohälsa. Därefter läste jag på om pre och postoperativa omvårdnadsåtgärder. Det är något som ofta kommer på NKSEn och det är viktigt att kunna. Därefter räknade jag en hel del läkemedelsberäkning under resten av dagen mellan varven. Jag tycker att det känns som att det sitter rättså bra. Läkemedelsberäkningen är inte så avancerad och bara man läser ordentligt och tar god tid på sig så löser man det mesta. 

Ett tips för er andra som pluggar. Jag brukar spela in mig själv när jag läser upp litteraturen högt. Det är bra dels för att man läser upp det högt för sig själv och dels för att man kan lyssna om det senare. Jag brukar spela in på min iphone och döpa de olika klippen till ämnet jag pratar om. Jag tycker att det känns som att infon sätter sig bättre om man kan lyssna om det flera gånger.

Nu är jag redo för tre nya praktikdagar. Jag vet inte riktigt vad som ska göras imorgon men jag vet iallafall att jag ska byta en KAD vilket är så bra att få repetera eftersom att det var ett tag sedan jag satte sist. Det jag också gärna skulle vilja stöta på innan praktiken är över är att sätta nål och handha en port. Det har jag sett vid några tillfällen men aldrig själv fått utföra och det känns bra att få ha provat på det själv innan man tar examen. Annars har jag hittils fått lägga om sår, delat dosetter, kollat i öron och gett både subkutana och intramuskulära injektioner. Över lag trivs jag väldigt bra och är spänd på vad som kan tänkas dyka upp under de kommande fyra veckorna!

2 kommentarer

Louise

06 Apr 2016 12:41

Hej! Gillar din blogg skarpt. Läser själv till ssk och har klar av halva tiden till sommaren :) Jag har några funderingar. Hur pluggar ni inför den stora sluttentan? Och hur vågar du söka jobb redan? Säker på att du kommer klara sluttentan och resterande? Jag känner inte alls samma säkerhet där :/ Och känner du att du kommer få ut det du vill som nyexaminerad inom kommunen? Kram! Lycka till!

Svar: Heej! Åh vad roligt att läsa, uppskattar att du säger det eftersom att det ibland känns som om att jag skriver och ingen läser haha :)
Jag ska försöka svara på alla dina funderingar.
Vi har pluggat inför tentan genom att utgå från de äldre tentorna och blandat det med kurslitteratur. Har tentan tagit upp en viss sjukdom/behandling/omvårdnadsåtgärd så har vi tagit fram litteraturen och djupläst inom ämnet typ. Det är väl så det har sett ut. Vi har hållt på ett bra tag faktiskt, ända sen i höstas. Så börja i god tid. Sen kan man alltid läsa äldre sammanfattningar men det blir liksom lite svårare då det blir sååå himla mycket. Att läsa på kirurgi över lag är viktigt eftersom att det ofta kommer, så även lagar/författningar och om medicintekniska moment på vårdhandboken. Sen har jag själv räknat lite läkemedelsberäkning vid sidan om för att träna på det ytterligare.

Jo men jobbet är inga problem! För det första så får du två omgångar tenta innan examen och skulle man mot förmodan inte klara tentan vid något av de två tillfällena så bryts kontraktet. På ett anställningsavtal står det att "avtalet gäller under förutsättning att legitimation uppvisas före anträdningsdatum". Så skulle du inte ha legitimation så gäller inte kontraktet. Och jag anser väl att om man inte klarar tentan på två försök så kanske man inte riktigt är redo för sjuksköterskeyrket ändå.

Ja men gud ja! Det tror jag verkligen. Jag kommer vara tvingad att bli självständig och ta beslut. I kommunen är sjuksköterskan den med högst medicinsk kompetens vilket innebär att allt medicinskt går via mig :) Jag är helt övertygad om att jag kommer bli trygg i mig själv och i min roll och att jag kommer trivas som fisken i vattnet :)

Hoppas du är nöjd med svaren! Lycka till med dina studier, Kraaam! :D
blivandessk.blogg.se

Anonym

08 Apr 2016 16:11

Hej!

Finns det någon speciell hemsida för NKSE tentor eller det är endast att söka på internet? Misstänker nämligen att skolan inte förser en med gamla.

Trevlig helg!

Svar: Hej! Nej jag tror faktiskt inte det finns någon speciell hemsida. Kolla upp det för det kan vara så att skolan har några.
blivandessk.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej